Ostropest Plamisty jest rośliną znaną od 2000 lat. Ceniony był przez starożytnych Greków i Rzymian. Pospolicie znany jako oset mleczny.
Ostropest Plamisty jest powszechnie ceniony za swoje unikalne właściwości:
- zawiera sylimarynę - 100 g produktu zawiera 426 mg sylimaryny;
- posiada wysoką zawartość białka;
- posiada wysoką zawartość błonnika.
Drobno mielony Ostropest Plamisty jest podstawą wielu kuchennych inspiracji i znajduje zastosowanie jako:
- dodatek do dań (zup, gulaszu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, omletów, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu);
- dodatek do soków, koktajli owocowych;
- dodatek do pieczywa, past kanapkowych.
Zaleca się stosować do 2 łyżeczek Ostropestu Plamistego dziennie.
Ostropest plamisty nie jest polecany niemowlętom i dzieciom do lat 3.
Składniki: owoc ostropestu plamistego. Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, mleka oraz soi. Masa: 150g
Zawartość netto: 150 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 168 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Cukry: 3,4 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 1256 kcal
Wartość energetyczna kJ: 302 kJ
Wielkość porcji: 5 g
Zawartość białek: 34 g
Zawartość soli: <0,1
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 11 g
Zawartość węglowodanów: 5,1 g