Lutenica Rolnik to pikantna pasta warzywna, powstająca według bałkańskiej, domowej receptury z pieczonej papryki (w tym ostrej papryki chili), pomidorów i marchewki. Lutenica posiada niepowtarzalny, wyrazisty, słodko-ostry smak, co odróżnia ją od łagodniejszej pasty Ajvar. W tradycyjnej kuchni macedońskiej lutenica stanowi popularny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Stosowana jest również jako sos do pizzy, kanapek i rozmaitych przekąsek, w tym potraw wegetariańskich. A jak Ty wykorzystasz Lutenicę Rolnik?
Składniki: Papryka smażona 71%, pomidory 17,5%, olej słonecznikowy, marchewka 3,5%, przyprawy, ostra papryka chilli, sól.
Rodzaj: Przecier
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Cukry: 11 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Wartość energetyczna kcal: 154 kcal
Wartość energetyczna kJ: 643 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 4,6 g
Zawartość soli: 1,4 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 7,4 g
Zawartość węglowodanów: 16 g