Kropla Beskidu to naturalna woda mineralna – niskozmineralizowana, pochodząca z Tylicza w górach Beskidu Sądeckiego, jednego z najbardziej cenionych w Europie regionów pod względem naturalnych wód mineralnych.
Kropla Beskidu swoje walory zawdzięcza budowie geologicznej skał, spośród których jest wydobywana.
Krążąc setki lat pomiędzy ułożonymi naprzemiennie warstwami gruboziarnistych piaskowców i łupków, z cienkimi pokładami margli oraz wapieni, woda nasyciła się minerałami i osiągnęła krystaliczną czystość.
Z uwagi na odpowiednią zawartość składników mineralnych Kropla Beskidu może być spożywana w każdej ilości, z dowolną częstotliwością, przez osoby w różnym wieku. Kropla Beskidu, ze względu na niewielką zawartość sodu, jest rekomendowana dla osób, które powinny ograniczać udział soli (chlorku sodu) w codziennej diecie.
Skład dodatkowy: KATIONY (mg/l) Wapniowy (Ca2+) - 45 Magnezowy (Mg2+) - 17 Sodowy (Na+) - 15 Potasowy (K+) - 1,1 ANIONY (mg/l) Wodorowęglanowy (HCO3-) - 219 Siarczanowy (SO42-) - 33 Chlorkowy (Cl-) - 3,1 Fluorkowy (F-) -
Rodzaj: Gazowana
Pojemność: 500 ml
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 108 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Cukry: 0 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 ml
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 0 kcal
Wartość energetyczna kJ: 0 kJ
Wielkość porcji: 250 ml
Zawartość białek: 0 g
Zawartość soli: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów: 0 g
Witaminy i składniki mineralne
Chlor: 0,31 mg/100ml
Fluor: 0,01 mg/100ml
Magnez: 1,7 mg/100g
Potas: 0,11 mg/100ml
Siarczany (SO??-): 33 mg/l
Sód: 15 mg/l
Wapń: 4,5 mg/100ml
Wodorowęglany (HCO3-): 219 mg/l