Wypiek chleba z użyciem zakwasu to stara tradycja licząca wiele tysięcy lat. Zakwas żytni otrzymuje się w procesie fermentacji z razowej mąki żytniej i wody. Dodany do ciasta chlebowego wywołuje wiele dobroczynnych efektów fizjologicznych. Wieloziarniste chrupkie pieczywo na zakwasie wypiekane jest według własnej receptury z użyciem prawdziwego zakwasu, który wraz z pełnoziarnistą mąką żytnią., owsianą, pszenną i jęczmienną tworzy unikalny rodzaj pieczywa o niezwykłym smaku i strukturze.
Składniki: pełnoziarnista mąka żytnia (70 g*), pełnoziarnisty zakwas żytni (pełnoziarnista mąka żytnia, woda) (14 g*), pełnoziarniste płatki owsiane (10 g*), pełnoziarnista mąka pszenna (6,0 g*), pełnoziarnista mąka owsiana (6,0 g*), pełnoziarnista mąka jęczmienna (6,0 g*), drożdże, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator (lecytyna słonecznikowa). Do wypieku 100 g produktu użyto 112 g składników pełnoziarnistych. *w g na 100 g produktu.
Typ: Wieloziarniste
Kraj pochodzenia głównego składnika: Niemcy
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 48 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać
Pszenica i produkty z pszenicy: Tak
Owies i produkty owsiane: Tak
Żyto i produkty żytnie: Tak
Jęczmień i produkty jęczmienne: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 0,5 g
Ilość porcji w opakowaniu: 19 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Wartość energetyczna kcal: 340 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 47 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1418 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 199 kJ
Wielkość porcji: 14 g
Zawartość białek: 11 g
Zawartość białek (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 1,5 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 2,5 g
Zawartość soli: 1,13 g
Zawartość soli (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,16 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2,5 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,4 g
Zawartość węglowodanów: 58,5 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 0 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 8,2 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,1 g
Witaminy i składniki mineralne
Fosfor: 330 mg/100g
Magnez: 110 mg/100g
Potas: 500 mg/100g
Żelazo: 3,5 mg/100g