VEGETA już od 45 lat uszlachetnia smak potraw w ponad trzydziestu krajach świata. Została wynaleziona w laboratoriach firmy PODRAVKA pod koniec lat 50., w zespole pod kierownictwem Pani profesor Zlaty Bartl, która tak opowiedziała o początkach VEGETY: „Pewnego dnia znalazłam na swoim biurku buteleczkę z opisem procentowym komponentów. Wiedziałam, że możemy zrobić lepszy od tego wyrób. Wykorzystaliśmy warzywa, dodaliśmy grzyby suszone i przyprawy, dodaliśmy witaminy B1 i B2, dzięki którym otrzymała ona charakterystyczną żółtą barwę”.
Składniki: Sól kuchenna, suszone warzywa 15,6% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki_, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).
Typ: Mieszanki przypraw
Rodzaj przyprawy: Warzywna
Przeznaczenie: Uniwersalna
Zawartość netto: 75 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 102 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Zawiera substancje konserwujące: Nie
Osłonka niejadalna: Tak