Kasza manna gotowaną na mleku jadają zwykle dzieci. Czasami okraszana jest łyżką syropu lub ulubionego dżemu. Jej przygotowanie jest proste. Przede wszystkim nie trzeba kaszy płukać, co zaoszczędza sporo czasu. Kasza manna (zwana też grysikiem) jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna ma chyba najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, czyli zupa lub budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy. Można z niej tez robić ciasta. Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi
Składniki: kasza manna
Typ: Manna
Rodzaj: Prażona
Zawartość netto: 1 kg
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 96 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 0,85 mg/100g
Fosfor: 93 mg/100g
Magnez: 18 mg/100g
Miedź: 0,1 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 0,74 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,07 mg/100g
Potas: 116 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,028 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,113 mg/100g
Wapń: 17 mg/100g
Witamina E: 0,1 mg/100g
Żelazo: 0,9 mg/100g