Pęczak jęczmienny - wyprodukowany z jęczmienia z najstarszej rośliny uprawnej, znanej już w okresie neolitu. Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Do tego dochodzi wspaniały smak. Wytrawni kucharze twierdzą, że wyjątkowo smakuje przygotowana z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Idąc w stronę tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować ją z suszonymi grzybami i oscypkiem. Gospodynie gotują wyśmienite risotto, zastępując ryż zdrowym pęczakiem, wzmacniając przy tym nerki i wspomagając proces mineralizacji kości. Nie tylko my doceniamy jej smak. Mało kto wie, że odpowiednio przygotowany pęczak jest często stosowaną przynętą w połowie ryb na wędkę.
Składniki: Kasza jęczmienna pęczak
Typ: Jęczmienna pęczak
Zawartość netto: 1 kg
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 0,92 mg/100g
Fosfor: 181 mg/100g
Magnez: 45 mg/100g
Miedź: 0,18 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 2,19 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,24 mg/100g
Potas: 228 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,04 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,135 mg/100g
Wapń: 20 mg/100g
Witamina E: 0,47 mg/100g
Żelazo: 1,9 mg/100g