Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące cząstki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, a następnie poddaje się procesowi obtaczania (szlifowania)w celu poprawy walorów estetycznych. Taki sposób produkcji kaszy nie pozbawia jej wartości zdrowotnych. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Kasza często pojawia się w zupach, choćby popularnym krupniku. Kiedy połączymy ją z suszonymi grzybami lub pieczarkami i zawiniemy w liście kapusty, uzyskamy wspaniałe postne gołąbki.
Składniki: Kasza jęczmienna
Typ: Jęczmienna mazurska
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Zawartość netto: 400 g
Dla diabetyków: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 72 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 0,92 mg/100g
Fosfor: 208 mg/100g
Magnez: 45 mg/100g
Miedź: 0,18 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 3 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,24 mg/100g
Potas: 264 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,089 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,186 mg/100g
Wapń: 20 mg/100g
Witamina E: 0,22 mg/100g
Żelazo: 1,6 mg/100g