Sos rybny jest przyprawą używaną w kuchni azjatyckiej do doprawiania i dosalania potraw. Wykorzystywany jest także jako marynata do mięsa. Jest jednym z najważniejszych dodatków kuchni azjatyckiej, zaraz obok sosu sojowego.
Składniki: anchois* (77%), sól, cukier *Encrasicholina spp.
Typ: Płynny
Pojemność: 700 ml
"Smak: Słony, Ryba"
Przeznaczenie: do potraw kuchni azjatyckiej
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 52 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Tak
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 2,8 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 ml
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 56 kcal
Wartość energetyczna kJ: 236 kJ
Wielkość porcji: 100 ml
Zawartość białek: 11 g
Zawartość soli: 27,2 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów: 3 g