Kasza jęczmienna perłowa, zwana również mazurską, to sortowane, obłuszczone, krojone i polerowane ziarna jęczmienia. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest źródłem cynku i magnezu.
Składniki: Kasza jęczmienna mazurska (perłowa)
Typ: Jęczmienna perłowa
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
"Źródło [nazwa witaminy lub składnika mineralnego]: magnez, cynk"
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Cukry: 1 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Wartość energetyczna kcal: 333 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 167 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1408 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 705 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek: 9,8 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 4,9 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 5,7 g
Zawartość soli: <0,01
Zawartość soli w porcji (ogólnie): <0,01
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,5 g
Zawartość węglowodanów: 65,5 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 32,8 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): <0,5
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 1,7 mg/100g
Magnez: 71,2 mg/100g