Kasza jęczmienna wiejska produkowana jest z obłuszczonych ziaren jęczmienia, poddanych procesowi krojenia, odsiewania i sortowania. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz jest źródłem białka, magnezu, żelaza i cynku. Cechuje się również niską zawartością tłuszczu i cukrów.
Składniki: kasza jęczmienna wiejska gruba
Typ: Jęczmienna
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
"Źródło [nazwa witaminy lub składnika mineralnego]: żelazo, magnez, cynk"
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Cukry: 1,5 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Wartość energetyczna kcal: 339 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 170 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1432 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 717 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek: 11,1 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 5,6 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 5,3 g
Zawartość soli: <0,01
Zawartość soli w porcji (ogólnie): <0,01
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,2 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 1 g
Zawartość węglowodanów: 63,8 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 31,9 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,8 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 2,5 mg/100g
Magnez: 93,5 mg/100g
Żelazo: 3,2 mg/100g