Ksylitol: - wysokiej jakości substancja słodząca pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z kory brzozy; stanowi najlepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Wyjątkowe właściwości ksylitolu:
-jest równie słodki jak cukier tradycyjny, jednak zawiera 40% mniej kalorii
-posiada niski indeks glikemiczny [ig=9], dlatego może być stosowany przez diabetyków
-spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol zamiast cukru w ramach zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia:
* pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów
* prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu potraw i napojów zawierających cukier
Składniki: ksylitol
Rodzaj: Słodzik
Stopień rozdrobnienia: Kryształki drobne
Zawartość netto: 250 g
Dla diabetyków: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 168 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 240 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1000 kJ
Wielkość porcji: 5 g
Zawartość białek: 0 g
Zawartość soli: 0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
"Cukry: 0,2 g"
"Zawartość węglowodanów: 99,8 g"