Sezam jest źródłem białka, witamin: niacyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6)*. Sezam to również źródło składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi. Smak i aromat ziaren sezamu nadaje potrawom niepowtarzalny orientalny charakter. Sezam jest niezastąpionym dodatkiem smakowym do ciast, pieczywa i różnego rodzaju deserów. Doskonale smakuje również w potrawach z ryżu, grzybów, soi, fasoli lub jako składnik panierki.
*Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Składniki: Ziarna sezamu. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, soi, mleka.
Zawartość netto: 300 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 144 op. zb. (DU)
Rzeczywiste towary mogą wyglądać inaczej niż na zdjęciach przedstawionych na stronie internetowej. Mogą różnić się wyglądem, kształtem, opakowaniem, składem. Opis produktu prezentowany na stronie ma charakter ogólny, nie jest jednakowy z opisem przedstawionym na opakowaniu produktu.
Alergeny:
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Wartości odżywcze:
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 2,8 mg/100g
Fosfor: 775 mg/100g
Magnez: 377 mg/100g
Miedź: 1,3 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 7,5 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,79 mg/100g
Potas: 387 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,45 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,78 mg/100g
Żelazo: 5,9 mg/100g