Sezam jest źródłem białka, witamin: niacyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6)*. Sezam to również źródło składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi. Smak i aromat ziaren sezamu nadaje potrawom niepowtarzalny orientalny charakter. Sezam jest niezastąpionym dodatkiem smakowym do ciast, pieczywa i różnego rodzaju deserów. Doskonale smakuje również w potrawach z ryżu, grzybów, soi, fasoli lub jako składnik panierki.
*Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Składniki: Ziarna sezamu. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, soi, mleka.
Zawartość netto: 300 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 144 op. zb. (DU)
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 2,8 mg/100g
Fosfor: 775 mg/100g
Magnez: 377 mg/100g
Miedź: 1,3 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 7,5 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,79 mg/100g
Potas: 387 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,45 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,78 mg/100g
Żelazo: 5,9 mg/100g