Otręby owsiane stanowią ważną część codziennej diety ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są również naturalnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.
Oprócz błonnika, Otręby Owsiane są również źródłem witamin (m.in. kwasy foliowego) i składników mineralnych. Wśród tych ostatnich, jakie możemy pozyskać spożywając otręby są: potas, fosfor, żelazo czy magnez. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Otręby owsiane mogą być spożywane bezpośrednio w formie przekąski między posiłkami. Komponować je można również z innymi daniami, m.in. surówkami, sałatkami, jogurtami czy koktajlami. Otręby owsiane świetnie sprawdzą się również jako składnik panierek czy różnego rodzaju wypieków, ciast i deserów.
Składniki: Otręby owsiane stabilizowane. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości soi oraz mleka. Masa: 150g
Zawartość netto: 150 g
Dla diabetyków: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 144 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 3,1 mg/100g
Fosfor: 734 mg/100g
Kwas foliowy (witamina B9): 52 ?g/100g
Kwas pantotenowy: 1,4 mg/100g
Magnez: 235 mg/100g
Mangan: 5,6 mg/100g
Potas: 566 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 1,17 mg/100g
Żelazo: 5,4 mg/100g
Inne informacje
Osłonka niejadalna: Nie
Zawiera barwniki: Nie
Zawiera chininę: Nie
Zawiera fosforany: Nie
Zawiera kofeinę: Nie
Zawiera lukrecję: Nie
Zawiera przeciwutleniacze: Nie
Zawiera substancje konserwujące: Nie
Zawiera taurynę: Nie
Zawiera wzmacniacze smaku: Nie