Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa - najstarszego, uprawianego od ok. 4000 lat gatunku zboża. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, co pozwoliło na zachowanie najlepszych cech ziarna.
Składniki: Kasza jaglana
Typ: Jaglana
Rodzaj: Błyskawiczna
Zawartość netto: 350 g
Dla diabetyków: Tak
Produkt bezglutenowy: Tak
Niska zawartość cukrów: Tak
Niska zawartość tłuszczu: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 128 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 0,1 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Wartość energetyczna kcal: 349 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1476 kJ
Wielkość porcji: 30 g
Zawartość białek: 11 g
Zawartość soli: 0,01 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2,9 g
Zawartość węglowodanów: 68 g
Witaminy i składniki mineralne
Cynk: 3,4 mg/100g
Fosfor: 240 mg/100g
Kwas foliowy (witamina B9): 30 ?g/100g
Magnez: 100 mg/100g
Miedź: 0,78 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,75 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2): 0,38 mg/100g
Tiamina (witamina B1): 0,73 mg/100g
Żelazo: 4,8 mg/100g