Grecy wysiewali pietruszkę i rutę wzdłuż grządek z ziołami i stąd wzięło się powiedzenie być przy pietruszce i rucie, co oznacza rozpoczęcie jakiejś roboty, interesu. Grecy uważali pietruszkę za lekarstwo. Ponadto używali jej do plecionek i girland na przyjęcia. Ich woń miała zniechęcać do nadmiernego picia wina oraz usuwać nieprzyjemne zapachy. Pietruszka uprawiana jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii.
Składniki: Pietruszka
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Pietruszka
Przeznaczenie: Natkę pietruszki z powodzeniem dodaje się do sałatek i surówek, posypuje się nią kanapki, potrawy z jaj, zupy jarzynowe, ryby i gotowane ziemniaki. Natkę można dodać do majonezu i wielu klasycznych sosów. Jest niezastąpionym dodatkiem do pasztetu.
Zawartość netto: 15 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 260 op. zb. (DU)
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak