Koper ogrodowy jest rośliną uprawianą w prawie całej Europie, północnej Afryce oraz Ameryce Północnej i Południowej. Znali go już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Dzięki zawartości fiocydów jest niezbędny w kuchni do kwaszenia ogórków oraz marynowania warzyw. Dodatkowo ze względu na dużą ilość wapnia, żelaza, fosforu oraz wielu witamin stosowany jest w medycynie naturalnej. Stosuje się go podczas leczenia osób cierpiących na zaburzenia pracy żołądka oraz jelit. Herbata przygotowana z liści kopru jest doskonałym antidotum na kolkę.
Składniki: Koperek
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Koperek
Przeznaczenie: Koperek jest doskonałym dodatkiem do ryb, duszonych mięs, gotowanych i duszonych warzyw, ciepłych i zimnych sosów i zup. Koperek stosowany jest także do różnych majonezów i masła ziołowego. Sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem do drobiu, pulpetów mięsnych, gotowanej baraniny i ryb.
Zawartość netto: 16 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 260 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak