Intensywny zapach i przyjemny, lekko sosnowy aromat rozmarynu sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mięs, ryb, ryżu, wędlin, zup oraz sałatek. Doskonale sprawdza się podczas przygotowywania dań kuchni polskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Rozmaryn pochodzi ze słonecznych obszarów Morza Śródziemnego, a obecnie uprawia się go w wielu zakątkach świata. Najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich. Obecnie jest coraz bardziej popularny jako samodzielna przyprawa, która urozmaica smak wszelkiego rodzaju dań mięsnych oraz warzywnych. Niewiele osób wie, że łodyga rozmarynu może być użyta jako szpilka do szaszłyków.
Składniki: Produkt może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Rozmaryn
Przeznaczenie: Rozmaryn stosuje się w kuchni w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Rozmaryn doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy, czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada również wszelkiego rodzaju marynatom do mięs
Zawartość netto: 15 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 380 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie