Natka pietruszki suszona Prymat ma charakter uniwersalny i doskonale harmonizuje z różnymi smakami wielu potraw. Polecamy ją zwłaszcza do zup, sosów, sałat, pasztetów i surówek. Jest niezbędna w każdej kuchni, nie tylko ożywia wygląd przygotowywanych dań, czyniąc je bardziej apetycznymi, ale także wydziela bardzo przyjemną woń. W postaci suszonej natka pietruszki Prymat jest niezastąpiona w okresie zimowym. Grecy wysiewali pietruszkę i rutę wzdłuż grządek z ziołami i stąd wzięło się powiedzenie być przy pietruszce i rucie, co oznacza rozpoczęcie jakiejś roboty, interesu. Grecy uważali pietruszkę za lekarstwo. Ponadto używali jej do plecionek i girland na przyjęcia. Ich woń miała zniechęcać do nadmiernego picia wina oraz usuwać nieprzyjemne zapachy. Pietruszka uprawiana jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii.
Składniki: Natka pietruszki suszona Produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Pietruszka
Przeznaczenie: Natkę pietruszki z powodzeniem dodaje się do sałatek i surówek, posypuje się nią kanapki, potrawy z jaj, zupy jarzynowe, ryby i gotowane ziemniaki. Natkę można dodać do majonezu i wielu klasycznych sosów. Jest niezastąpionym dodatkiem do pasztetu.
Zawartość netto: 190 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 54 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Tak
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Tak
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g