Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy K. Potas to kolejny pierwiastek, który lubi pomidory (300 mg w 100 g warzywa). Reguluje on setki przemian metabolicznych w naszym organizmie, m.in. neutralizuje zbyt dużą podaż soli spożywanej w codziennych posiłkach – to korzystne zjawisko dla osób cierpiących na nadciśnienie, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i skurczom mięśni. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Likopen zawarty w pomidorach to silny przeciwutleniacz pomagający zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne, zalicza się go do substancji przeciwnowotworowych. To się nazywa konsekwentne działanie!
woda, cieciorka 39%, cebula, koncentrat pomidorowy 17%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), sól, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę i seler), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, przyprawy, aromat z ekstraktu drożdżowego. Produkt może zawierać soję i sezam.
Technika utrwalenia: pasteryzacja
Bez glutenu: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 435 op. zb. (DU)
Produkt bezglutenowy: Tak
Źródło błonnika pokarmowego: Tak
Źródło białka: Tak
Produkt wegański: Tak
Produkt bez laktozy: Tak
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Tak
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać
Pszenica i produkty z pszenicy: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 4 g
Ilość porcji w opakowaniu: 6 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Wartość energetyczna kcal: 137 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 36 kcal
Wartość energetyczna kJ: 572 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 149 kJ
Wielkość porcji: 26 g
Zawartość białek: 4,5 g
Zawartość białek (ogólnie): 2 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 1,2 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 1,4 g
Zawartość soli: 0,71 g
Zawartość soli (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,18 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 4,8 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 1,3 g
Zawartość węglowodanów: 16 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 2 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 4,2 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 1 g