Zadziorne buraczki kryją w sobie mnóstwo witalności. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego i szeregu składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, a nawet rubid i cez wpływają na prawidłowy przebieg wielu reakcji metabolicznych. Antocyjany oraz barwniki – głównie betanina wzmacniają układ odpornościowy. Szczególnie silne działanie zauważa się w przypadku chorób wirusowych, takich jak grypa albo mononukleoza oraz przy dietoterapii nowotworów. Czerwone pigmenty betaniny unicestwiają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Spożywając duże ilości pieczywa, słodyczy, mięsa oraz pijąc alkohol należy pamiętać o podaży składników zasadotwórczych. Buraki działają alkalizująco i przywracają równowagę kwasowo- zasadową po posiłku.
Składniki: burak ćwikłowy 88%*, cukier trzcinowy*, ocet zbożowy*, sól morska, skrobia kukurydziana natywna. *surowce rolnictwa ekologicznego. Ze względu na obecność w zakładzie, produkt może zawierać: soję, seler, sezam, gorczycę.
Sposób przygotowania: Bez gotowania, Do gotowania
Zawartość netto: 280 g
Technika utrwalenia: pasteryzacja
Produkt bezglutenowy: Tak
Bez glutenu: Tak
Produkt wegański: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 232 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać
Wartość odżywcza
Ilość porcji w opakowaniu: 4 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 65 kcal
Wartość energetyczna kJ: 3 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 272 kJ
Wielkość porcji: 70 g
Zawartość białek (ogólnie): 2 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 1 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 1,1 g
Zawartość soli (ogólnie): 14 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,84 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 3 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,5 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 2,2 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 9 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 4 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 9,8 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 7,7 g