Ajvar jest aromatyczną, bardzo smaczną pastą warzywną, sporządzoną na bazie papryki, z dodatkiem bakłażanów, oleju i przypraw.
Jest częstym dodatkiem do wielu potraw, przede wszystkim stosowany jako produkt gotowy do podania na stół tzn. bez dodatkowego przygotowania, podgrzewania czy gotowania, aczkolwiek pomysłowa Pani domu jedną lub dwiema łyżeczkami Ajvaru uszlachetnić może każdy sos, zupę lub inną potrawę
Składniki: Papryka (73%), bakłażany (12%), ocet, olej słonecznikowy, koncentrat pomidorowy (3%), sól kuchenna, cukier, ostra papryka, przyprawy.
Rodzaj sosu: Łagodny
Smak: Lekki
Przeznaczenie: Do grilla
Zawartość netto: 350 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 65 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 ml
Wielkość porcji: 350 ml