Soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, to świetna „baza” do przyrządzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków.
Polecana jest osobom aktywnym fizycznie, weganom i wegetarianom ze względu na obecność wysokowartościowego białka.
Soczewica jest bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo.
Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu, prawidłowo wpływa na pracę układu pokarmowego i wygląd skóry.
Soczewica żółta w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek i na długo zapewnia uczucie sytości. Dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie.
Żółta soczewica jest bardzo popularna w Indiach. Robi się z niej przysmaki na słodko, jak również powszechnie używa do sambarów i innych indyjskich przysmaków.
Nie wymaga wcześniejszego moczenia, ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się do zup, past kanapkowych, gulaszów, można ją również wykorzystać do przygotowania dań jednogarnkowych.
Składniki: 100% soczewica żołta
Zawartość netto: 400 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 3,7 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Wartość energetyczna kcal: 301 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1265 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 24 g
Zawartość soli: <0,01
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2,1 g
Zawartość węglowodanów: 35 g