Soczewica zielona zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest bogatym źródłem ważnego dla serca potasu oraz potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, żelazo i wapń. Soczewica zielona korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce. Zachowuje swój kształt po ugotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do sałatek, farszów, past kanapkowych.
Składniki: 100% soczewica zielona
Zawartość netto: 400 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Cukry: 3,9 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Wartość energetyczna kcal: 346 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1464 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 23 g
Zawartość soli: <0,01
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2 g
Zawartość węglowodanów: 55 g