Czarna soczewica ma grube, błyszczące i okrągłe ziarna. Jest trochę większa od innych odmian, dlatego lepiej ją namoczyć przez noc i dłużej gotować – jednak smak ugotowanych czarnych ziaren wynagradza chwilę cierpliwości przy przygotowywaniu. Są sprężyste, delikatne, o maślanym miąższu, trochę podobne do drobnej fasoli, a trochę do brązowej soczewicy. Można przygotować je na nieskończenie wiele sposobów i dodać do zupy, pasty, pasztetu lub do warzywnego gulaszu.
Składniki: Soczewica czarna
Rodzaj: Soczewica
Zawartość netto: 400 g
Ilość sztuk opakowań na palecie lub w maksymalnym opakowaniu transportowym: 1008 szt.
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać