Fasola Piękny Jaś to jedna z najpopularniejszych odmian fasoli białej w Polsce. Od lat jest wykorzystywana w kuchni. Stanowi kluczowy składnik wielu tradycyjnych polskich dań.
Nasiona fasoli to doskonałe źródło błonnika, przyczyniającego się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego.
Fasola Piękny Jaś skrywa w sobie źródło łatwo przyswajalnego i wartościowego białka czyli głównego budulca organizmu człowieka. Białko w niej występujące stanowi doskonałą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego po fasolę chętnie sięgają weganie i wegetarianie.
Regularne spożywanie fasoli zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Obniża poziom całkowitego cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL.
Zawiera witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowy stan skory, włosów i paznokci, fasola jest również bogata w potas, magnez, wapń i żelazo.
Fasola jest najczęściej wykorzystywana do przygotowania Fasolki po Bretońsku, dań jednogarnkowych, idealnie nadaje się do past i kotle...
Składniki: 100% fasola Piękny Jaś karłowy
Rodzaj: Fasola
Zawartość netto: 400 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 84 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 308 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1295 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 18 g
Zawartość błonnika: 21 g
"Zawartość soli: 0,01 g"
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g"
"Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1,5 g"
Cukry: 9 g
Zawartość węglowodanów: 45 g