Anchois to rodzaj przetworów z sardeli, która jest maleńką, bardzo tłustą rybą o dość charakterystycznym zapachu. Dostępna w małych słoiczkach, dla zakonserwowania rybki zanurzone są w zalewie z oleju słonecznikowego. Anchois to popularny składnik sałatek, dodatek do pizzy, a także świetna baza past rybnych i mięsnych farszów. W krajach basenu Morza Śródziemnego serwowane z oliwkami.
Składniki: Filety z Sardeli (anchois), olej słonecznikowy, sól.
Masa netto sztuki (po odcieku): 42 g
"Zawartość białek w porcji (ogólnie): 23,2 g"
"Zawartość soli w porcji (ogólnie): 11,2 g"
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 0 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 232 kcal
"Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 185,6 kcal"
Wartość energetyczna kJ: 970 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 776 kJ
Wielkość porcji: 80 g
Zawartość białek: 29 g
Zawartość błonnika: 0 g
Zawartość soli: 14 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0 g
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g"
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 13 g
"Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 2,08 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 10,4 g"
Cukry: 0 g
Zawartość węglowodanów: 0 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe jednonienasycone): 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji (alkohole wielowodorotlenowe - poliole): 0 g
Zawartość węglowodanów w porcji (skrobia): 0 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 0 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe wielonienasycone): 0 g