Soczewica zielona ze względu na dużą zawartość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Może być podstawą diety wegetariańskiej. Zieloną soczewicę dłużej się gotuje niż czerwoną (około 15 minut). Po ugotowaniu pozostaje jednak sypka przez co świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, farszu, jako dodatek do kasz czy ryżu.
Składniki: 100% soczewica zielona. Produkt może zawierać gluten.
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Turcja, Kanada, Stany Zjednoczone
Rodzaj: Soczewica
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 13 g
"Zawartość soli w porcji (ogólnie): <0,01"
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 1 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 15 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 292 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 146 kcal
Wartość energetyczna kJ: 7 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 613 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek: 26 g
"Zawartość soli: 0,02 g"
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g"
"Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1,1 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): <0,1"
"Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,5 g"
Cukry: 2 g
Zawartość węglowodanów: 30 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 7 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 26 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): <1
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): <1
Zawartość węglowodanów (cukry): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 6 %RWS
Ilość porcji w opakowaniu: 10 szt.
Informacja dotycząca odżywczej wartości odniesienia: *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal Opakowanie 500 g zawiera 10 porcji produktu.