Ryż brązowy zwany też naturalnym to ryż, z którego usunięto jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę (łuskę). Nie jest on poddawany procesowi polerowania dzięki czemu zachowuje właściwości pełnoziarnistego stąd najbardziej wartościowego ryżu. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, bogatych w minerały i witaminy (szczególnie grupy B) oraz błonnik. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70). Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do innych rodzajów ryżu (około 40 minut). Po ugotowaniu cechuje się lekko orzechowym posmakiem. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas.
Ryż brązowy długi Lestello znakomicie smakuje zarówno na słodko (z owocami, bakaliami) jak i pikantnie z mięsem lub warzywami.
Składniki: 100% Ryż brązowy długi. Produkt może zawierać gluten.
Kraj pochodzenia głównego składnika: Grecja, Włochy, Wietnam, Pakistan, Indie, Gujana, Kambodża, Mjanma
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Typ: Brązowy
"Zawartość białek w porcji (ogólnie): 8,7 g"
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0 g
"Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,6 g"
Zawartość węglowodanów w porcji: 71 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 351 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 351 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1488 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 1488 kJ
Wielkość porcji: 100 g
"Zawartość białek: 8,7 g"
Zawartość soli: 0 g
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g"
"Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2,9 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,8 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 2,9 g"
"Cukry: 0,6 g"
Zawartość węglowodanów: 71 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 18 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 17 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): 0 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 4 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 27 %RWS