Ryż brązowy zwany też naturalnym to ryż, z którego usunięto jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę (łuskę). Nie jest on poddawany procesowi polerowania dzięki czemu zachowuje właściwości pełnoziarnistego stąd najbardziej wartościowego ryżu. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, bogatych w minerały i witaminy (szczególnie grupy B) oraz błonnik. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70). Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do innych rodzajów ryżu (około 40 minut). Po ugotowaniu cechuje się lekko orzechowym posmakiem. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Ryż brązowy długi Lestello znakomicie smakuje zarówno na słodko (z owocami, bakaliami) jak i pikantnie z mięsem lub warzywami. Składniki: 100% Ryż brązowy długi. Produkt może zawierać gluten.
Kraj pochodzenia głównego składnika: Grecja, Włochy, Wietnam, Pakistan, Indie, Gujana, Kambodża, Mjanma
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Typ: Brązowy