Otrzymywana z łuskanego ziarna prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, więc nadaje się do spożycia dla wszystkich cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe dlatego jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Kasza jaglana Lestello ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i zapiekanek. Doskonale smakuje na słodko z owocami, bakaliami czy jogurtem. Składniki: 100% kasza jaglana. Produkt może zawierać gluten.
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Polska, Ukraina
Rodzaj: Nieporcjowana
Typ: Jaglana