Kasza bulgur jest jedną z najstarszych i zarówno najzdrowszych kasz na świecie. Otrzymywana jest z gotowanych, suszonych i rozdrobnionych ziaren pszenicy durum. Najbardziej popularna jest w Turcji i krajach Bliskiego Wschodu. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin (głównie z grupy B), a także minerałów (żelaza, fosforu, potasu i magnezu). Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też rekomendowana jest osobom chorym na cukrzycę. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego powinna być włączona do diety osób zmagających się z niedokrwistością i kobiet w ciąży. Jest bardzo pożywna i charakteryzuje się delikatnym orzechowym aromatem. Kasza bulgur Lestello Stanowi idealny dodatek do dań głównych, sałatek i faszerowanych warzyw. Doskonale sprawdzi się również jako składnik deserów i potraw na słodko. Składniki: 100% kasza bulgur z pszenicy durum Produkt zawiera gluten.
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Turcja, Ukraina
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Typ: Bulgur
Źródło błonnika pokarmowego: Tak