Kasza bulgur jest jedną z najstarszych i zarówno najzdrowszych kasz na świecie. Otrzymywana jest z gotowanych, suszonych i rozdrobnionych ziaren pszenicy durum. Najbardziej popularna jest w Turcji i krajach Bliskiego Wschodu. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin (głównie z grupy B), a także minerałów (żelaza, fosforu, potasu i magnezu). Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też rekomendowana jest osobom chorym na cukrzycę. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego powinna być włączona do diety osób zmagających się z niedokrwistością i kobiet w ciąży. Jest bardzo pożywna i charakteryzuje się delikatnym orzechowym aromatem. Kasza bulgur Lestello Stanowi idealny dodatek do dań głównych, sałatek i faszerowanych warzyw. Doskonale sprawdzi się również jako składnik deserów i potraw na słodko.
Składniki: 100% kasza bulgur z pszenicy durum Produkt zawiera gluten.
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Turcja, Ukraina
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Typ: Bulgur
Źródło błonnika pokarmowego: Tak
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 12 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 10 g
"Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,04 g"
"Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 2,5 g"
Zawartość węglowodanów w porcji: 73 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 374 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 374 kcal
Wartość energetyczna kJ: 19 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 1581 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 12 g
Zawartość błonnika: 10 g
"Zawartość soli: 0,04 g"
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g"
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2 %RWS
"Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,3 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 1,5 g"
"Cukry: 2,5 g"
Zawartość węglowodanów: 73 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 19 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 24 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): <1
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 2 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry): 3 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 28 %RWS
Ilość porcji w opakowaniu: 4 szt.
Informacja dotycząca odżywczej wartości odniesienia: *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) Opakowanie 400 g zawiera 4 porcje produktu.