Soczewica czerwona jest pozbawioną łupinki soczewicą brązową. W przeciwieństwie do większości roślin strączkowych. Czerwona soczewica jest bogatym źródłem potasu, wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy B12. Polecana jest osobom odchudzającym się, ze względu na dużą ilość błonnika i małą kaloryczność. Nie wymaga wcześniejszego moczenia, należy gotować ją krótko, ponieważ jej wnętrze jest miękkie i niewielkie. Doskonale sprawdzi się jako składnik zup, kotletów, dań mięsnych.
Składniki: 100% Soczewica Czerwona
Zawartość netto: 3 kg
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 252 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 3 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Wartość energetyczna kcal: 347 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1466 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 25 g
Zawartość soli: <0,01
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 2 g
Zawartość węglowodanów: 53 g