Dziki ryż bywa nazywany też indiańskim ryżem lub kanadyjskim. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie na brzegach rzeki Missisipi w formie nasion trawy wodnej. Ryż ten jest ceniony jako zdrowa żywność. Stanowi źródło przeciwutleniaczy, białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dziki ryż zawiera też wiele witamin z grupy B, żelazo, magnez, cynk, fosfor i kwas foliowy. Ma niższy indeks glikemiczny niż brązowy ryż. Ze względu na swoje długie i ciemne ziarna oraz intensywny orzechowy aromat jest ceniony jako fantazyjny dodatek do potraw. Sprawdza się zarówno w daniach wegetariańskich, jak i mięsnych czy rybnych, a także w sałatkach i zupach. W restauracjach często można go spotkać w połączeniach z dziczyzną i owocami morza. Zachęcamy też do wypróbowania i eksperymentowania z innymi rodzajami ryżu Kupiec.
Składniki: Ryż dziki
Rodzaj: Porcje w woreczkach
Typ: Dziki
Zawartość netto: 200 g
Dla diabetyków: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 192 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Ilość porcji w opakowaniu: 4 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 180 kcal
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 763 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 4,3 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 3,1 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,01 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,2 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,7 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 37,5 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,7 g