Płatki jęczmienne błyskawiczne są otrzymywane z kaszy jęczmiennej, dzięki czemu wymagają tylko 1–2 minut gotowania. Jęczmień, podobnie jak owies, jest zbożem bogatym w błonnik pokarmowy. Należy do grupy zbóż o charakterze profilaktycznym. Płatki jęczmienne zawierają składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią naturalne źródło białka, energii i witamin. Zawierają błonnik rozpuszczalny i beta-glukany, które eliminują z organizmu cholesterol. Są dobrym źródłem soli mineralnych: potasu, sodu, fosforu, magnezu i żelaza. Produkt może zawierać gluten.
Składniki: płatki jęczmienne
Typ: Błyskawiczne
Rodzaj: Płatki
Rodzaj zbóż: Jęczmienne
Smak: Naturalny
Zawartość netto: 400 g
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 135 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Ilość porcji w opakowaniu: 8 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 186 kcal
Wartość energetyczna kJ: 9 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 787 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek (ogólnie): 10 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 5 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 5 g
Zawartość soli (ogólnie): 14 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,8 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 2 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 3 %RWS
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,4 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 1,8 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 13 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 35 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,5 g
Witaminy i składniki mineralne
Fosfor: 332 mg/100g
Magnez: 90 mg/100g
Niacyna (witamina B3, PP): 2,5 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6): 0,33 mg/100g
Potas: 388 mg/100g