Mąka ziemniaczana to jeden z niezbędników kuchennych. Powstaje w wyniku mechanicznego oddzielenia ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Mąka ma bardzo szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i poza nią. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik do sosów, dań ziemniaczanych (których w polskiej kuchni nie brakuje), zup, a także do wypieku ciast. Przydaje się też przy pieczeniu pieczywa, bo dzięki swoim właściwościom opóźnia jego czerstwienie. Można też wykorzystać kisiel z mąki ziemniaczanej jako środek osłaniający, w przypadku problemów z układem pokarmowym. Ale mąka ma też zastosowanie w innych obszarach. Doskonale sprawdza się jako puder w kosmetyce czy w pralni przy krochmaleniu.
Składniki: mąka ziemniaczana
Rodzaj: Ziemniaczana
Zawartość netto: 1 kg
Dla diabetyków: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 70 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie