Groch jest jednym z popularniejszych warzyw strączkowych, często wykorzystywanych w polskiej kuchni. Jak wszystkie strączkowe dostarcza organizmowi wysokowartościowego białka i błonnika, dlatego jest polecany w uzupełnianiu niedoborów w diecie wegetariańskiej. Zawiera też dużo błonnika, witamin z grupy B, A i C (tak zwane witaminy młodości) oraz potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz kwasu foliowego. A zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze.
Składniki: groch łuskany cały
Zawartość netto: 400 g
Dla diabetyków: Tak
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego: Tak
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 180 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Wartość odżywcza
Ilość porcji w opakowaniu: 8 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 160 kcal
Wartość energetyczna kJ: 8 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 673 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek (ogólnie): 24 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 12 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 7,5 g
Zawartość soli (ogólnie): 1 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,04 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,7 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 0 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 9 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 23 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 0,4 g