Żurek na stałe zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej i od pokoleń króluje na polskich stołach. Przygotowywany od święta, jak i na co dzień, wyróżnia się kwaskowatym i niepowtarzalnym smakiem, a roznoszący się po domu zapach czosnku i majeranku zwabia wszystkich domowników do kuchni. Jego gotowanie bywa czasochłonne, dlatego sięgnijcie po Żurek śląski Kucharek, który przyrządzicie zaledwie w 5 minut. Z dodatkiem kawałków białej kiełbasy, jajka czy nawet ziemniaków, przywoła wspomnienia obiadów w domu rodzinnym.
Składniki: mąka żytnia (55,6%), sól, warzywa suszone (7,4%): cebula, czosnek; mleko odtłuszczone w proszku (zawiera laktozę), cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5rybonukleotydy disodowe; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; majeranek (1,5%), olej rzepakowy, aromaty, aromaty dymu wędzarniczego.
Zawartość netto: 46 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 240 op. zb. (DU)
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Żyto i produkty żytnie: Tak
Cukry: 0,7 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 ml
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 18 kcal
Wartość energetyczna kJ: 78 kJ
Wielkość porcji: 100 ml
Zawartość białek: 0,5 g
Zawartość soli: 1 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0,5 g
Zawartość węglowodanów: 3,5 g