Nasze lekarstwo na kulinarną nudę: Estragon otarty Kotányi ma gorzki i pieprzny smak, który najlepiej sprawdza się w połączeniu z kwasowością octu, musztardy, wina lub soku z cytryny.
Subtelnie ziołowy smak estragonu jest lekko gorzkawy i przypomina trochę smak anyżu. Estragon francuski i niemiecki mają dużo bardziej intensywny, słodki i pikantny smak niż gorzki estragon rosyjski lub syberyjski. Nazwa estragonu pochodzi od greckiego słowa oznaczającego smoka lub węża — w rzeczywistości inną nazwą estragonu jest „smocze ziele”. Wynika to ze starego, powszechnie panującego przesądu, że estragon odstrasza te niebezpieczne stworzenia. Skręcone, zwinięte korzenie estragonu także kojarzyły się ze smokami.
Tak jak popularna musztarda i sos béarnaise — lekko gorzkawy estragon jest wyjątkowym dodatkiem do mięsa i zup.
Lekko ziołowy, nieco gorzki smak estragonu z subtelnymi nutami anyżu czyni go idealnym do sosów, sałatek, ryb, drobiu, zup, masła, grzybów, warzyw i dań tradycyjnej kuchni francuskiej.
Składniki: Estragon
Kraj pochodzenia głównego składnika: Iran
Przeznaczenie: Do sosów, sałatek, ryb, drobiu, zup, masła, grzybów, warzyw i dań tradycyjnej kuchni francuskiej.
Rodzaj przyprawy: Estragon
Typ: Przyprawy jednorodne