Nazwa mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji - Prowansji, znanej z obfitości ziół aromatycznych. Ich wyjątkowo udane połączenie, pozwoliło uzyskać kompozycję o niepowtarzalnym aromacie, licznych zaletach kulinarnych i zdrowotnych. Zioła prowansalskie zawierają duże ilości substancji czynnych: olejki lotne, garbniki i gorycze. Związki te pobudzają zmysł powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie.
Zioła prowansalskie są szczególnie polecane, jako przyprawa do potraw tłustych. Korzystnie wpływają na mało urozmaicone i mdłe potrawy dietetyczne – używane są często w diecie bezsolnej. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj. Są również niezastąpione przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.
Składniki: bazylia - 18%, majeranek - 17%, rozmaryn - 16%, cząber, szałwia, oregano, tymianek, mięta
Typ: Mieszanki przypraw
Rodzaj przyprawy: Zioła prowansalskie
Przeznaczenie: do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj
Zawartość netto: 8 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie