W Meksyku, podobnie jak w większości krajów o gorącym klimacie, potrawy są mocno przyprawiane. Dodatek przypraw spełnia tam podwójną rolę: działają one jako konserwanty, pobudzając równocześnie apetyt - słabnący w upały oraz nadają potrawie charakterystyczny smak i aromat.
Odrobinę egzotyki poczujemy w potrawach doprawionych Przyprawą kuchni meksykańskiej. Jest ona jedyną w swoim rodzaju mieszanką najbardziej popularnych, typowych dla Meksyku, przypraw. Dzięki swej oryginalnej recepturze, umożliwia przygotowanie różnorodnych dań z mięs, warzyw i ryb.
Składniki: sól, papryka słodka, czosnek, pomidor suszony, cebula, chili, cukier, kminek, kolendra, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 235 kcal
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 981 kJ
Wielkość porcji: 1 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 9,3 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 26,5 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,9 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 6,3 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 25 g