Gulasz, który jest jedną z bardziej popularnych w Polsce potraw, przywędrował do nas z Węgier. Oryginalny – to rodzaj gęstej zupy mięsnej przyrządzonej z dużą ilością cebuli, papryki i ziemniaków. W Polsce przyjął się w formie dania mięsnego typu ragout, w postaci duszonego mięsa z sosem paprykowym i dodatkiem cebuli. Gulasz można przyrządzać z mięsa wołowego, wieprzowego i z cielęciny. Charakterystyczny aromat nadają mu użyte przyprawy cechujące się pikantnym smakiem.
Przyprawę do gulaszu można stosować do przyprawiania mięsa oraz sosów.
Składniki: sól, czosnek granulowany - 20%, papryka słodka, gorczyca biała, majeranek, kminek, chili - 3,1%, cząber, kolendra - 2,4%, cebula, tymianek
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 19 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Wartość energetyczna kcal: 229 kcal
Wartość energetyczna kJ: 957 kJ
Wielkość porcji: 99 g
Zawartość białek: 12 g
Zawartość soli: 43 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 7,2 g
Zawartość węglowodanów: 20 g