Otrzymywany z tej samej rośliny, co pieprz czarny. W odróżnieniu od niego, pieprz biały uzyskuje się jednak z owoców całkowicie dojrzałych. Zebrane jagody poddaje się procesowi fermentacji, a następnie usuwa zewnętrzną warstwę owocni. Pozostałe części owocu są suszone, aż uzyskają właściwą, szaro-kremową barwę.
Smak pieprzu białego jest bardziej delikatny i mniej palący niż pieprzu czarnego. Pieprz biały mielony stosowany jest do przyprawiania białych mięs, białych sosów, pasztetów, ryb i serów. Uwydatnia także walory smakowe sałatek, zup, dań z warzyw, podrobów i jaj oraz soków warzywnych, a także wyrobów cukierniczych. Pieprz Biały mielony dodaje się do potrawy pod koniec przyrządzania.
Składniki: PIEPRZ
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Pieprz
Przeznaczenie: do zup, rosołu, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb
Zawartość netto: 15 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie