Początkujących adeptów sztuki zielarskiej warto uczulić na podobieństwa pewnych roślin. Świeże kłącze kurkumy zdarza się pomylić z imbirem. Suszona i mielona kurkuma przypomina natomiast inną przyprawę – szafran. Mówią nawet na nią „indyjski szafran”, ale ta zwyczajowa nazwa to chyba wszystko, co je łączy.
Za każdym razem, gdy jadłem żółte dania, stała za tym kurkuma, która od stuleci używana jest jako barwnik (nie tylko do potraw).
Czy wiesz, że...klasyczny rosół zyska apetyczny kolor dzięki szczypcie tej egotycznej niegdyś przyprawy.
Składniki: Kurkuma
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Kurkuma
Przeznaczenie: Do przyprawiania potraw
Kraj pochodzenia głównego składnika: Polska
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie