Gyros to potrawa charakterystyczna dla kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Do jej przygotowania stosuje się różnego rodzaju mięsa: jagnięcinę, wołowinę, czy też baraninę, które można grillować lub piec w piekarniku. Pokrojone na małe kawałki mięso, wykorzystuje się jako nadzienie do chleba „pita”, podaje z ziemniakami bądź ryżem. Ale gyros to przede wszystkim charakterystyczne przyprawy i zioła. Ich wyjątkowy smak i doskonały aromat odnajdziesz w Przyprawie do gyrosa – starannej kompozycji składników najwyższej jakości.
Składniki: sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny
Typ: Mieszanki przypraw
Przeznaczenie: DO GYROSA
Zawartość netto: 30 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 11 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 246 kcal
Wartość energetyczna kcal: 246 kcal
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 1030 kJ
Wartość energetyczna kJ: 1030 kJ
Wielkość porcji: 73 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 9,8 g
Zawartość białek: 9,8 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 36,2 g
Zawartość soli: 36,2 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 8 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 8 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 11 g
Zawartość węglowodanów w porcji: 21 g
Zawartość węglowodanów: 21 g