Kolendra jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych. Najczęściej używana jest w formie suszonych owoców. Dzięki ofercie Kamis kolendra dostępna jest również w formie suszonych liści, które są głównym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, a także chińskiej czy meksykańskiej.
Lekko anyżowy smak przyprawy sprawia, że kolendra stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się również z sosami i warzywami – szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Jest jednak coś o czym powinniśmy pamiętać – kolendra nie lubi temperatury, więc powinniśmy ją dodawać dopiero pod koniec gotowania.
Składniki: kolendra liście
Typ: Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy: Kolendra
Przeznaczenie: spożywcze
Zawartość netto: 6 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie