Zanim łosoś stał się rybą modną, obecną na bankietach i wykwintnych przyjęciach, jadałem go w przystępnych formach: w Norwegii kokt laks, zaparzanego w warzywnym wywarze. W Finlandii ristiinnaulitti lahi, czyli „ukrzyżowanego łososia, przybitego do deski i ustawionego koło ogniska, gdzie piekł się i nabierał delikatności. W Szkocji częstowano mnie łososiem wędzonym w dymie drewna po beczkach z whisky, a w Kolumbii Brytyjskiej - łososiowymi cukierkami. Co ciekawe wielbiciele ryb radzą przyprawiać łososia z wyczuciem, by nie stłumić jego subtelnego smaku.
Składniki: sól, czosnek, cukier, kwas: kwas cytrynowy, pieprz czarny, kurkuma, koperek - 2%, gorczyca biała, oregano, skórka cytrynowa
Typ: Mieszanki przypraw
Przeznaczenie: Do przyprawiania potraw.
Zawartość netto: 18 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 440 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Może zawierać
Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Tak
Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Nie
Cukry: 24 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Wartość energetyczna kcal: 179 kcal
Wartość energetyczna kJ: 757 kJ
Wielkość porcji: 174 g
Zawartość białek: 5,2 g
Zawartość soli: 54,2 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 0 g
Zawartość węglowodanów: 36 g