Zatar to bliskowschodnia mieszanka przypraw, nadająca potrawom intrygujący, lekko kwaskowy smak. W skład mieszanki wchodzą tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu. Marynata z zataru doskonale uzupełnia grillowany drób i ryby, mając przy tym szerokie wykorzystanie również w daniach wegetariańskich, np. jako dodatek do ciecierzycy czy bakłażana. Doskonale sprawdza się także, jako przyprawa do jogurtów typu arabskiego, czy greckiego. Znakomicie komponuje się z chlebkiem pita lub w formie dressingu z odrobiną oliwy.
Składniki: sezam (43%),tymianek (20%), pszenica durum(20%), przyprawy 8% ( w zmiennych proporcjach : koperek, kolędra, koper włoski, sumak), olej słonecznikowy (7%), sól.
Dla diabetyków: Tak
Kraj pochodzenia głównego składnika: Jordania
Przeznaczenie: do bezpośredniego spożycia
Rodzaj przyprawy: Tymianek
Typ: Mieszanki przypraw
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Orzechy: Nie
Pszenica i produkty z pszenicy: Tak
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wielkość porcji: 100 g