Tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej tahina, tahini) nadaje potrawom charakterystyczny smak. Tahina to podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu, często stosowany również w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej.
Wystarczy dodać trochę miodu i otrzymamy pyszny dip do smarowania pieczywa. Wykorzystywana także do sosów, jako dip do mięs i warzyw. Zazwyczaj mieszana z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem, rozcieńczana wodą. Tahina to także główny składnik orientalnych zup…i wyśmienitej śródziemnomorskiej chałwy.
Gęstą pastę Tahini warto wymieszać przed użyciem.
Tahinę po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Składniki: 100 % pasta z sezamu
Rodzaj: Pasta
Zawartość netto: 400 g
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie: 72 op. zb. (DU)
Orzechy: Nie
Ryby i produkty pochodne: Nie
Seler i produkty pochodne: Nie
Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
Soja i produkty pochodne: Nie
Zboża zawierajace gluten: Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
Gorczyca i produkty pochodne: Nie
Jaja i produkty pochodne: Nie
Łubin i produkty pochodne: Nie
Mięczaki i produkty pochodne: Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
Wartość odżywcza
Cukry: 0,5 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 8 g
Wartość energetyczna kcal: 702 kcal
Wartość energetyczna kJ: 2904 kJ
Wielkość porcji: 100 g
Zawartość białek: 26 g
Zawartość soli: 0,1 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 60 g
Zawartość węglowodanów: 10 g