Groch marki Halina, jak wszystkie warzywa strączkowe, dostarcza organizmowi wiele wysokowartościowego białka i błonnika. Zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Wzbogaca dietę w potas, żelazo, magnez i witaminy młodości, czyli A i E. Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny
Składniki: Groch łuskany cały
Wartość odżywcza
Cukry: 5,6 g
Ilość porcji w opakowaniu: 10 szt.
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Wartość energetyczna kcal: 326 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 163 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1378 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 689 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek: 21 g
Zawartość białek (ogólnie): 20 %RWS
Zawartość białek w porcji (ogólnie): 11 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 4,9 g
Zawartość soli: 0,03 g
Zawartość soli (ogólnie): 0 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,02 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1 %RWS
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,2 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,9 g
Zawartość węglowodanów: 52 g
Zawartość węglowodanów (cukry): 3 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 10 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji: 26 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 2,8 g
Inne informacje
Osłonka niejadalna: Nie
Zawiera barwniki: Nie
Zawiera chininę: Nie
Zawiera fosforany: Nie
Zawiera kofeinę: Nie
Zawiera lukrecję: Nie
Zawiera przeciwutleniacze: Nie
Zawiera siarczyny: Nie
Zawiera substancje konserwujące: Nie
Zawiera taurynę: Nie
Zawiera wzmacniacze smaku: Nie