Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie 10-12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2-3-krotnie. Napęczniałe gotują się szybciej i nie pękają. Przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania
Składniki: Fasola Drobna
Indeks glikemiczny (IG) produktu: wysoki IG (>70)
Kraj pochodzenia głównego składnika: Polska
Rodzaj: Fasola
Źródło błonnika pokarmowego: Tak
"Zawartość białek w porcji (ogólnie): 8,5 g"
"Zawartość błonnika w porcji (ogólnie): 9,5 g"
"Zawartość soli w porcji (ogólnie): 0,02 g"
"Zawartość węglowodanów w porcji (cukry): 4,3 g"
Zawartość węglowodanów w porcji: 22 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Wartość energetyczna kcal: 298 kcal
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia): 149 kcal
Wartość energetyczna kJ: 1253 kJ
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia): 627 kJ
Wielkość porcji: 50 g
Zawartość białek: 17 g
Zawartość błonnika: 19 g
"Zawartość soli: 0,03 g"
"Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g"
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 1 %RWS
"Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone): 0,2 g"
"Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie): 0,9 g"
"Cukry: 8,5 g"
Zawartość węglowodanów: 44 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 7 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 17 %RWS
Zawartość soli (ogólnie): 0 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 1 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry): 5 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 8 %RWS
Ilość porcji w opakowaniu: 10 szt.